Golden Eagle Canon 1Dx avicii Willdlifephotography

Golden Eagle Canon 1Dx avicii Willdlifephotography

tisdag 17 juli 2012

Operation rädda Havssula

I morse hände det något ovanligt.
När jag var på väg tillbaka till stugan efter att gått en fotorunda i området fick jag syn på en bil som körde sakta och stannade på den lilla vägen. Det lät som ett väsande så jag gick dit för att undersöka vad det var som hände. Mitt i vägen satt en Havssula som vägrade flytta sig för bilen.

När jag kom närmare såg jag att den hade något som satt fast vid benen. Det visade sig att det var en bit av en makrilldörj med fyra krokar som fastnat på fågeln. Vad skall vi göra sa vi till varandra. Vi gör ett försök att ta bort fiskelinan.
Killen i bilen hade en filt som vi täckte huvudet med och tog samtidigt tag om halsen på fågeln. Efter att vi försiktigt trasslat loss en bit av linan konstaterade vi att vi måste få tag i en tång så att vi kan klippa av krokarna. Det satt krokar i både ben och vingar. En satt rakt igenom ena benet. En annan i ena vingen en tredje i andra fotens simdyna.

Jag sprang till stugan för att leta upp en avbitartång som var tillräckligt kraftig för att klara krokarna. Hittade två stycken tänger som jag tog med mig tillbaks till platsen. Väl framme började vi klippa krokarna och försiktigt dra ut dom baklänges så att inte hullingarna på kroken skulle fastna  i fågel. Den operationen gick smidigt då fågeln lugnat sig under filten. När all lina var borta tog vi bort filten och släppte taget om fågeln.


Vi backade för att se om den skulle flyga iväg men det satt kvar och inget hände. Vi ringer fågelcentralen sa vi efter ett tag, så får vi höra vad dom har för tips. Tommy som svarade på Fågelcentralen frågade vad som hänt och om vi hade en låda som vi kunde sätta fågel i. Låda ? hmmm jo vi kan nog få ta i en låda sa jag och fick ta till dom långa stegen tillbaks till stugan igen för att leta reda på en låda som kunde rymma denna Havssulan. Som ni säkert vet är det ingen liten fågel, vingbredd på upp till 1,8 meter på en adult Havssula. 
Tillslut hittade jag en stor plastlåda med lock som förhoppningsvis skulle räcka. Jaha då fick vi ta fram filten igen och göra om proceduren för att fånga fågeln på nytt. Det gick bra även den andra gången efter några nafsande.

Har någon möjlighet att komma till oss och lämna fågeln så att vi kan undersöka den här på Fågelcentralen frågade Tommy. Jodå det kan jag göra sa jag då den andre killen med bilen skulle jobba så var valet lätt då jag har semester och inget inbokat denna förmiddag. Jag hämtade bilen och lyfte in lådan och körde Havssulan till Fågelcentralen.
Det första som dom gjorde var att väga den för att senare kunna se om den gått upp i vikt innan den släpps ut i det fria igen. Efter vägningen sattes den i en bur. Tommy provade om den ville ta emot en sill och äta själv men det gjorde den inte så det blev till att öppna näbben och släppa in sillen i halsen och då svalde den tillslut och sen fick den vara i lugn och ro.

Troligtvis blir den kvar ett tag för observation innan den släpps.
Vi får hoppas att allt går bra.

Havssulan var ca ett år gammal

Fiskelina med fyra krokar
Vilar efter att krokarna är borta

Ser lite nöjdare ut, kanske förstod den att den fått hjälp
I buren på Fågelcentralen

24 kommentarer:

 1. So happy to hear of caring people such as yourself to help the distressed bird. I hope this beautiful creature recovers quickly. Cheers to you Kenny!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thanks Tammy!
   We can only hope that things are going well so this bird will fly free again.
   Greetings / Kenny

   Radera
 2. Hej Kenny! Bra jobbat för att rädda denna häftiga fågel. De hade ett par vuxna ex på Fågelcentralen när jag var där med min örn i vintras, och de är riktigt stora när man ser de på nära håll. Själv fick jag in en Björktrast för rehab idag på morgonen, inte lika häftigt men den behövde också hjälp. Urban

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Urban,
   Tackar för dom orden. Verkligen roligt att få höra från ett proffs på området. Havssulan har små sylvassa tänder fick vi lära oss under räddningen:=) Ja på Fågelcentralen fanns det ett och annat att titta på som du vet.
   Vi håller tummarna för både Björktrasten och Havssulan.
   Må väl / Kenny

   Radera
 3. Vilken fin insats för fågeln, tänk om alla kunde tänka så rationellt för en fågels bästa. Hoppas den repar sig!
  Idag kan vi dessvärre läsa på vår dagstidning om en Knölsvan, vars vingpennor har blivit klippta av ngn på två ben!!
  Må gott /bea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för dom orden.
   Det såg bra ut så jag tror att den kommer att flyga fritt igen. Inget kul att höra om Knölsvanen Bea.
   Må gott / Kenny

   Radera
 4. Hi.. Great shots and good portraits.. Congrat and greetings from Spain..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Ana,
   Thanks for your kind words.
   Greetings / Kenny

   Radera
 5. Här gjorde ni verkligen en god gärning! Hoppas nu att fågeln hämtar sig och snart är ute i det fria igen.
  /SA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja som sagt, vi håller att tummar som finns för att den skall flyga fritt igen.
   Ha det gott /Kenny

   Radera
 6. Jodt jobba!! Jeg krysser fingrene for din unge havsule !!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för det Tom.
   Ja vi hoppas på det bästa.
   Må väl / Kenny

   Radera
 7. Vad kul att få göra en räddningsaktion för en fågel. Vilken tur att den satt just på vägen. Hade den hamnat i gräset hade ingen sett den och det hade kunnat gå ill. Bra dokumenterat med fina bilder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var väl tur i oturen för Havssulan att någon hittade den och kunde hjälpa den loss från alla krokar och linor.
   Må väl / Kenny

   Radera
 8. Det er desverre mange slike eksempler med fiskeredskap som blir dødsfeller for fugler og dyr. Altfor mange sportsfiskere slenger fra seg snøretamper langs strender og elvebredder i ren tankeløshet.
  Håper det går bra med sula!

  SvaraRadera
 9. Ja man får hoppas att dom någon gång får se resultatet av slängda linor och krokar. I detta fallet tror jag att detta låg i vattnet eller att det satt fast på något som flöt omkring.
  Må väl / Kenny

  SvaraRadera
 10. Fin historie, selv om utgangspunktet ikke var særlig bra for havsula. Lykke til !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lorents!
   Som sagt vi håller tummarna.
   Må väl / Kenny

   Radera
 11. It's people like you who renew my faith in others. Thank you for helping the bird when it couldn't help itself. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thanks for your kind words Michelle.
   Greetings / Kenny

   Radera
 12. Birds, water, and fishing are seemingly always commonplace together.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Obvious,but it´s a shame when it ends with this.
   Greetings / Kenny

   Radera
 13. Åååh vilken underbar historia du bjuder på och vilken tur att just Ni kom till dendär platsen.Stackars havssula men hoppas den mår bra i dagsläget.Vacker är den.Har nog aldrig sett ngn live.
  Mvh Nattugglans Foto

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, allt har nog gått bra får vi hoppas. Fick tyvärr inte tillfälle att vara med när den släpptes ut i det fria. Mvh / Kenny

   Radera