Golden Eagle Canon 1Dx avicii Willdlifephotography

Golden Eagle Canon 1Dx avicii Willdlifephotography

fredag 6 april 2012

Trandans i Hornborgasjön

Det fick bli en tidig tur till Hornborgasjön för att se när Tranorna anländer i tusentals.
Igår kväll räknades det till 26 500 tranor vid Hornborgasjön. Vilket är det högsta antalet som någonsin har noterats sedan räkningarna startade i slutet av 60-talet.               

Att Hornborgasjön besöks av så många tranor just nu har att göra med vädret.
Tranorna som stannar här gör det för att rasta på sin väg ifrån Spaniens övervintringsplatser till häckningsplatserna i Mellansverige och Norge. Tranor är väldigt beroende av väder och vind för sin förflyttning. De segelflyger och väntar därför på de rätta vindarna. Det kalla vädret, med nordliga vindar, har gjort att tranor som annars kanske hade flugit vidare från Hornborgasjön nu istället har valt att stannat lite längre. Samtidigt som det har fyllt på med tranor söder ifrån. Vilket resulterade i gårdagens toppnotering.
Tranorna räknas varje kväll under transäsongen då de lämnar området vid Trandansen för att övernatta ute i sjön. Resultatet läggs sedan ut på sidan för transtatistik Nu återstår att se om det ökar än mer eller om vi nu har nått årets toppnotering.


















Inflygning tidig morgon




Trana i motljus





Får jag lov till en dans....




Fullkontroll





Vingspann 180-220 cm




Trandansen drar stor publik





8 kommentarer:

  1. Hej Kenny!
    Alltid lika roligt att titta till alla tronor vid sjön. Vilket makalöst skådespel det måste varit när det var så många där. Du fick med dig många läckara flygbilder hem.
    Glad Påsk!
    /Ingemar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja många bilder blev det, fick plocka ut några. Det kommer att ta ett tag att gå igenom dom 1200 bilderna som det blev denna dag.
      Må väl / Kenny

      Radera
  2. Must be amazing to see this many cranes all together, fascinating sight I'm sure! Great photos!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes it is actually very special to see so many birds at once. All gathered in one place at the lake, on the other parts of the lake are no cranes.
      Greetings Kenny

      Radera
  3. Vackra bilder! Jo dit skulle jag vilja åka med, min kompis drog dit i veckan. Upplevelse visst. Vårt tranpar har kommit här hemma. Skall bli kul att se om de blir 3 i år med.
    Tack för tipset. Stativ är ju svårt när man kommer med bilen och älgen bara står där. Är väl inte så hemma med ISO men nu skall jag gå kurs, den 8 maj börjar den, 3ggr. Kikar på en bättre kamera, funderar på en 60D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va bra, då behöver du inte åka så långt för att fota Tranor om du har dom på så nära håll. Det finns käcka enbens stativ som går lätt att montera när det ska gå fort. På något sätt ska du försöka få stöd i alla fall. Lycka till med kursen och kamera köpet. Har du kikat på 5D mark II :=) den skulle du nog gilla.
      Må väl / Kenny

      Radera
  4. Vakre bilder det her... ser fram til april 2013... da skal også jeg besøke legendariske Hornborgarsjøn...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ola
      Ser att det går framåt med dina projekt.
      Ja då får du känna på hur det är, inte så lätta att fota på grund av deras kroppsform. Den långa halsen gör det svårt att få focus på ögat och kroppen samtidigt.
      Må väl / Kenny

      Radera