Golden Eagle Canon 1Dx avicii Willdlifephotography

Golden Eagle Canon 1Dx avicii Willdlifephotography

måndag 21 september 2015

Kungsfiskaren / Eurasian Kingfisher

Det var ett tag sedan jag besökte Kungsfiskarparet men i helgen blev det av.  Att komma dit och rigga upp gömslet i skenet av pannlampan strax för 05.00 är en speciell känsla. Många tankar om vad som skall hända sveper förbi och man hoppas alltid att det skall hända något speciellt. Att man skall lyckas få den där perfekta och annorlunda bilden. Men först av allt skall man ha turen med sig att dom kommer överhuvudtaget och att man får uppleva denna fantastiska lilla fågel livs levande ett antal meter framför linsen. Har under åren sett dom många gånger men det är lika spännande och speciellt varje gång.
Kungsfiskaren som lever b.la i Sverige (Eurasian Kingfisher) blir ca 16cm hög med ett vingspann på 25cm och en vikt på mellan 34-36 gram.Att se skillnad på hane och hona kan vara svårt men har man turen att dom sätter sig i närheten kan man se att honan har en orange ton på underdelen av näbben. Hanen har däremot en helsvart näbb. Både adulta honor och hanar har orangeröda ben och fötter. Dom juvenila fåglarna har en lite grönare ton i fjädrarna och till en början svarta ben och fötter även näbben är helsvart på ungarna.Visste ni att det finns ungefär 90 arter av kungsfiskare i hela världen.
Alla har stora huvuden, långa, vassa, spetsiga näbbar, korta ben och knubbiga svansar. De flesta arter har ljusa fjäderdräkter med små skillnader mellan hane och hona. De flesta arter lever i tropisk områden och en knapp majoritet finns endast i skogar. De konsumerar ett brett spektrum av bytesdjur samt fisk. Ofta tror man att Kungsfiskaren lever nära floder och äter fisk, men de flesta arterna av Kungsfiskar i världen lever faktiskt långt borta från vattendrag och äter små ryggradslösa djur.


Vissa häckar i håligheter och gräver tunnlarna i naturliga banker i marken som den art vi har i Norden. En fjärdedel av alla Kungsfiskare häckar faktiskt i nedlagda termit bon.

Kungsfiskare är territoriella och försvarar sitt område mot inkräktare med stor frenesi. Vid normal häckning lägger honan mellan 3-6 ägg som är vita och glänsande. Både hanen och honan hjälper till med ruvningen av äggen. Ungarna stannar vid sina föräldrar i ca 3 månader innan hanen tar dom med till annan plats så dom kan bilda par och fortplanta sig.
Väl mött och ut och spana efter den blå blixten som kommer lågt flygande över vattenytan.
www.kifoto.se

16 kommentarer:

 1. Läckert Kenny. Hvilke farger denne fuglen har. Bilde nr. 1 og 4 er mine favoritter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dom orden Esben! Verkligen kul att du gillar bilderna.
   Må väl / Kenny

   Radera
 2. Fantastiskt vacker bildserie! /Bea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Bea! Det gläder mig att du gillar dom.
   Ha de gott / Kenny

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Takker for god info om disse fantastiske fuglene...og hvilken serie bilder, utrolig bra. Mine favoritter blir nr 1 og 4 :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för dom orden Robert!
   Det verkar som bild 1 & 4 är populärast :-)
   Må väl / Kenny

   Radera
 5. Fin serie Kenny, på denna vackra fågel. Jodå, vi hade det fint i Norge på Dovre och fick fina möten med myskoxarna...... Har varit i Dalen hos Jostein några dagar. Det var också häftigt med otroliga miljöer både på Lykkeland och Vannskjulet. Action i den högre skolan kan man säga :-)) Hörde att ni skulle dit och gläd er till det ! Jag längtar redan dit igen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lasse!
   Jaha det låter ju lovande med Dalen. Hoppas på en massa action :-)
   Ha de gott / Kenny

   Radera
 6. Virkelig fint! Kunne ønske vi hadde denne her rundt meg også. Det er en utrolig vakker juvel i fugleverdenen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar Kjartan. Jag får ta med mig en upp nästa gång jag besöker Ole Martin :-)
   Må väl / Kenny

   Radera
 7. Otroligt vackra bilder du fångat!

  SvaraRadera
 8. Underbara bilder på den lilla blåjuvelen! Det var många år sedan jag såg den sist, men minns det som igår :o)
  Hoppas att man får de den snart igen.

  Ha det gott,
  Erik

  SvaraRadera