Golden Eagle Canon 1Dx avicii Willdlifephotography

Golden Eagle Canon 1Dx avicii Willdlifephotography

söndag 9 december 2012

Eagle country in november light 2

30 November
Efter  en mycket lyckad dag på havet med Havsörnarna dagen innan var planerna att besöka det gamla Kungsörnsgömslet. Klockan 06.30 står jag och Gunnar redo och väntar på Ole Martin som kommer och hämtar upp oss med bilen för vidare färd mot Kungsörns skogarna.

En stund senare parkerar vi bilen och hänger på oss utrustningen för att gå till fots den sista biten. I pannlampans sken tar vi oss genom skogen fram till gömslet.Väl framme riggar vi upp kameran undertiden som Ole Martin kontrollerar att allt är som det skall och passar samtidigt på att lägga ut lite nötter och frö till småfåglar och ekorrar som håller till på platsen. Dagen till ära placerar han även ut en vit hare och en vit ripa på en gren i en närliggande tall.
Vi tänder den lilla kaminen som skall ge oss lite värme dom kommande timmarna tills mörkret faller på nytt. Nötskrikorna är dom första fåglarna som dyker upp. Ljuset har inte kommit ännu utan man ser bara siluetter och hör deras läten ute i mörkret. Tankarna börjar snurra i huvudet, kommer det någon Örn i dag och i så fall när. Tänk om det kommer flera på samma gång och lite fighting uppstår.
Bilder av olika senario spelas upp och man hoppas i alla fall att det skall landa en Örn så att man kan få med sig några bilder hem efter dagen.

Värmen från kaminen börjar så smått komma. Vi tar tyst fram lite kaffe och smörgås för att stilla frukostsuget. Visst är det helt underbart att sitta här och hoppas på att något riktigt unikt skall spelas upp framför våra kameralinser.
Plötligt får vi syn på en Havsörn som kommer svävnade och slår sig ner i en Tall ca 100 meter bort på vår högersida. Oj tänk om den kommer ner! Undra om den skrämmer bort Kungörnarna!
Vi vågar inte röra våra kameror för att försöka få en bild av Örnen i tallen. Den sitter en stund och lyfter sedan för att inte komma tillbaks mer.

Vi övar avtryckarfingret och tar lite bilder på Nötskrikorna som har fullt upp med att samla mat inför stundande vinter.


Undra om det är lets´s dance eller bara en kärvänlig kram på gång?

Plötsligt glimtar det bara till och Kungsörnen har intagit ripan i tallen.
Den sitter en stund och rycker fjädrarna av fågeln, tar sedan en mumsbit och drar vidare till den vita haren.

Kungen med  klorna i den vita ripan

River upp haren för att komma åt köttet
Full kontroll över bytet
Nya dyk mot räven
 Kungen har full kontroll
Efter en bra dag i skogen åker vi tillbaks till huset när mörkret fallit .Vi sätter igång nerladdning av dagens bilder och under tiden intar vi middag på den lokala restaurangen.

I morgon bitti skall Gunnar åka hem och det skall komma nya gäster. Två personer från Finland och så kommer Kjartan Tranás på besök. Han har just släpp en bok "På eventyr i Trøndersk natur" och skall signera den i den lokala mataffären i Laufsnes innan han kommer till huset.

1 December
Denna dag är jag ensam i det nya Kungsörnsgömslet. Det skall bli riktigt spännande för här har jag inte varit tidigare. Ole Martin kommer som vanligt vid 06.30 och vi åker till gömslet. Riggar kameran och på med värmen. Det finns två britsar som man kan vila en stund på innan ljuset kommer. Nötskrikorna härjar runt som vanligt utanför gömslet. Plötsligt kommer en Kungsörn in från vänster men den flyger över platsen och sätter sig i en gran bakom mig. Jäklar, varför landade den inte....men jag hör den när den sitter och ropar i granen. Kommer den... var landar den? Många tankar blir det för att på bästa sätt vara förberedd när det händer. Den lyfter efter en stund och gör ett svep över platsen men går inte ner denna gången heller. Pang! Där kom den in från vänster alldeles ovanför trädtopparna. Kameran smattrar...

Rakt på räven....

Örnarna är mycket vaksamma  och lämnar inget åt slumpenDen ståtlige

Vassa klor är bra.......
 
Sånglektion med Nötskrikan


Ekorren är en flitig gäst vid gömsletYtterligare en härlig besök hos Ole Martin i Flatanger.
Har du inte varit här så rekomenderar jag verkligen ett besök om man är intresserad dessa manifika fåglar. Detta var tredjegången på ett år som jag besökt Örnarna. Nästa gång blir till sommaren och den resan är redan bokad.
För att boka kontakta Ole Martin på Norway Nature
Vill du se fina fågelbilder och få lite tipps om hur man fotograferar fåglar skall du absolut ta en titt på Gunnar Aus senaste bok "Focus på Fåglar" 

Tack alla som var där tillsammans med mig för trevligt sällskap under dagarna i Örnarnas Rike

www.kifoto.se

16 kommentarer:

 1. Wouaw, il ne rigole pas !!!!
  J'aime beaucoup les Geais des chênes, photo 11 extra !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nous vous remercions de votre Nathalie commentaire.
   Je suis content que vous aimez les photos.
   Regards / Kenny

   Radera
 2. Lovely shots, really like the two Jays :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thanks Alan!
   The Jays are lovely birds and a lot of fun to view.
   Greetings / Kenny

   Radera
 3. Endeligt noen flotte ørnebilder.Eg tar rovfuglbilder og studerer bilder av rovfugler,fineste eg har sett på lenge,gratulerer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för dom fina orden Bill!
   Verkligen kul att du gillar bilderna.
   Må väl / Kenny

   Radera
 4. For noen bilder. En sulten konge.. Stakkars de som var i nærheten hans! Spennende billedserie. Helt fantastisk gode bilder. Regner med du har mye tålmodighet, med slike bilder du tar. Ha en flott advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för din kommentar Irene!
   Det krävs både tålamod och förberedelser,ibland har man tur:=)
   Må väl / Kenny

   Radera
 5. Kjempefine ørnebilder. Det bildet der den lander på reven hadde et magisk lys i seg. Det er et eventyr å være på Flatanger. Har vært der selv på vinteren.
  Lykke til med sommerfotograferingen også.
  Fra Hilda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för din kommentar Hilda
   Ja det är en härligt upplevelse att vara så nära Örnarna.
   Må väl / Kenny

   Radera
 6. Det er ALLTID en fornøyelse å fotografere hos Ole Martin !! Jeg ser at du har hett det bra der oppe. Det varme lyset på åsen i bakgrunnen er flott !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Tom!
   Ja det är alltid lika spännande i Flatanger.
   Må väl / Kenny

   Radera
 7. Takk for alle de flotte bildene du har delt med oss, god jul til deg og dine, og et godt nytt fotoår !

  SvaraRadera
 8. God Jul och tack för dina fina bilder ....spännande upplevelser att läsa.
  Alltid inspirerande.

  SvaraRadera
 9. Fotografie spettacolari....complimenti
  Auguri...

  Vito

  SvaraRadera
 10. Oh, poor little fox! But that's the laws of nature. Someone has to die for someone to live. Gorgeus pictures! :)

  SvaraRadera